Almavirág


Alma matematikaegyenleteket aggatott a juharfák ágaira. A tavaszi szél beléjük kapott, és meglobogtatta őket. A madaraknak nem tetszettek, sokkal szívesebben ültek olyan fákra,amiken nem himbálóztak mindenféle számok és műveletek. Az őzek már emészthetőbbnek tartották őket, gond nélkül lelegelték az alsóbb ágak egyenlőségjeleit. Alma az utolsót tette a helyére. Lábujjhegyre állt, és addig nyújtózkodott, amíg csak tudott, de sehogy sem érte el a kívánt magasságot. Ajkát nyálazta, fejét vakarta, de nem jutott előrébb. Végül megvonta a vállát. Legközelebb majd cinegemadár leszek. Kopogtattak az ajtón, anya lépett be.
Mit szólsz?
- Csinos. Azzal ott mi lesz?
Ezzel? Nem tudom felakasztani, nem érem el.
- És létrával...?
Nem próbáltam. Nem hiszem, hogy működne. 
- Miért ne?
Ez egy másodfokú egyenlet.
Anya letette az íróasztalra a teát és a vajas süteményt, majd magára hagyta Almát. A lány leült a vörös bársonnyal borított karosszékbe, és magához vette teáját. (Az egyenletet ideiglenesen átvetette a vállán.)
Nyulaim - fordult hallgatóközönségéhez -, ma az egyenletek természetéről fogok önöknek beszélni. 
Az egyik nyúl - természetesen fehér - megigazította monokliját, hogy jobban hallja Almát.
Tudom, hogy önök közül sokan nem értenek egyet az egyenletekkel. Nos, én többet sem értek, nem csak egyet, de azt tudom, hogy a barátaink. 
Barack, az angóranyúl magasba emelte a mancsát. "Kimehetek pisilni?"
Alma szörnyű dilemmába esett. Ha hagyja Barackot kimenni, a többiek is mind szétszélednek, és nem marad hallgatósága. Ha viszont nem engedi Barackot a dolgát végezni, a többiek kegyetlennek fogják hinni.
Nincs sok vissza. Kibírod még egy kicsi? 
"Azt hiszem."
Szóval mint mondtam, az egyenletek a barátaink. Tanuljunk meg együtt élni velük! Köszönöm a Figyelmet!
A nyulak megtapsolták a beszédet, Barack meg kiment pisilni.
Nehéz egyedül gondolkodni - mondta Alma gondterhelten, és íróasztala fölé görnyedt.

2 comments:

  1. No és ha minden nyúl négyórai süteményébe csempésznénk egy kis gombát, ki-ki nagyobbá, kisebbé nőne, és így végtére is saját természetükben kezdenék el foglalkoztatni őket a számok? Elvégre azzal is kell kezdeni valamit, ha megváltozik valakinek a mérete. Hacsak nem mindennapos, és már azóta történik ez az illetővel, mióta nem is tud rá visszaemlékezni, teszem azt születése óta.
    Ritkaság, hogy egy nyúl születése óta változtassa a méretét. Habár, ki tudja?
    Inkább menjünk Sznarkot vadászni, a matematika könnyebben legyőz engem...
    Nem mellesleg imádom az új gyöngyszemeidet! :)

    ReplyDelete
  2. A gomba nem rossz ötlet, de azt hiszem, Alma máson töri a fejét. :D A matek az egy cudar dolog, ehhez nem fér kétség. :D
    Aranyos vagy Lenore, várlak még! ;)

    ReplyDelete